Nieuws

Morgencirculair.nl online!

Publicatiedatum 18 april 2024

In 2030 50% circulair, hoe gaat u daarmee aan de slag? Op 17 april 2024 verscheen de eerste versie van Morgencirculair.nl online een project van Stichting RIONED en STOWA. Morgencirculair.nl is een online tool die helpt om abstracte circulariteitsdoelstellingen tot concrete acties om te zetten.

Circulair werken staat in steeds meer organisaties hoog in het vaandel. Met Morgencirculair.nl kan een opdrachtgever zien hoe een geformuleerde circulaire doelstelling(en) tot realisatie kan komen. In de tool is te ontdekken welk effect een bepaalde doelstelling heeft in een project, van initiatie tot realisatie. Een voorbeeld van een doelstelling is: de Europese Commissie heeft besloten dat Nederland en alle lidstaten, inclusief hun gemeenten, 50% circulair moet zijn in 2030. De tool concretiseert deze doelstelling naar specifieke acties in uit te voeren projecten.

morgencirculair.nlVergroot afbeelding

Morgencirculair.nl zal beheerders inspireren stappen te zetten naar circulair werken en dit uiteindelijk onlosmakelijk integreren in projecten. Bijvoorbeeld: een gemeentebestuur heeft besloten bij iedere voorgenomen straatrenovatie 10% te vergroenen. Hoe pakt u dat aan? Morgencirculair.nl wijst u de weg.

Aan de slag

Graag nodigen wij iedereen uit om de website te bekijken en de tool te gebruiken. In de komende maanden breiden wij deze website uit met praktijkvoorbeelden van gemeenten en waterschappen.

Om de website te ontwikkelen, gaan we daarbij actief aan de slag  met het inventariseren van ervaringen en behoeften van u als gebruiker. We helpen u bij het gebruiken van onze online tool als u dat wilt. Vertel ons ook wat u verder nodig hebt om circulariteit een goede plek te geven in uw projecten. Waar loopt u tegenaan?

Vragen en reacties

Stuur een e-mail naar marleen.arntz@rioned.org en/of geef uw mening over de website Morgencirculair op Morgencirculair.nl.

 

Het 10R-model. Bron: Jacqueline Cramer (USI)Vergroot afbeelding

In de Kennisbank stedelijk water

Geen zin in een tool maar wilt u wel circulair werken? Kijk dan in de Kennisbank stedelijk water en lees het nieuwe kennisbankhoofdstuk Stappenplan circulair stedelijk waterbeheer. Hierin staat beschreven hoe u in 4 stappen circulariteit aan uw project kan toevoegen.

Alle nieuwsberichten